MOWGLI – som ett lekfullt barn med stora tankar

Idag är det 5 grader i södra Skåne. Regntunga skyar, fuktiga skor och blött hår. Vattnet forsar nerför stuprännorna och det dämpade, grå kvällsljuset har varit ihållande sedan gårdagen. Vi på Kulturklubben Galej har ägnat dagen åt allmänt trista höstsysslor. Klockan fem stämplade vi dock äntligen ut från vår diskbänksrealistiska bubbla för att skriva om det ljuva bandet MOWGLI.

966834_226555700849126_1744722401_o

Ur en vilja att skapa något eget som ska vara inspirerande dels för dem själva men även andra skapades en duo bestående av de musikaliskt likasinnade Jessica Sörenson och Ellen Olaison från Göteborg.

Ellen deltog förra året i projektet “Frikubator” på Frilagret i Göteborg. Där fick hon delta i olika kreativa workshops som stärkte hennes vilja att skapa, dock insåg hon att hon behövde någon mer för att kunna gå vidare med musiken. Kort därefter började hon, tillsammans med Jessica söka sig fram i den musikaliska djungeln. Nu har de officiellt funnits som MOWGLI i ett år.

Med namnet MOWGLI åsyftar duon det vilda barnet och lekfullheten som alla har inom sig och barnet som tänker stora tankar.

Med enkla medel som ett midi-keybord och en headset-mic skapar de sin musik och sitt egna universum. Med musikalisk begåvning kommer man långt. Den dyraste utrustningen kan ibland dölja talangen bakom.

“Vi vill skapa en fri plattform där man inte alltid behöver ta hänsyn till vad som är populärt eller välja en specifik genre. Vi vill uppmuntra till att skapa musik utan att tänka på vad andra ska tycka, en låt måste inte förnimma enbart en känsla. Vi tror att det är viktigt att inte alltid tänka eller känna efter, utan låta det bli vad det blir. Att våga experimentera och låta musiken bära en själv.”

Nyligen utkom även deras första video på låten “Commited Crimes”. Videon är skapad av Jens Dohnberg.

“Filmen har inte någon direkt handling, men skapandeprocessen cirkulerade mycket kring platser som hade en mordisk spänning, med tanke på låtens titel. Videon skildrar oss och vår musik i ett stilla berättande där texten och detaljerna får komma fram. Jens målade upp en idé om vad han ville göra baserat på ljus och täta miljöer. Jag och Jessica gillade hans vision starkt, så det flöt på, vi hade kul och alla blev nöjda med resultatet!”

Det bör tilläggas att de i nuläget redan har två nya musikvideos planerade. De arbetar också med nytt material som är tänkt att resultera i en EP i slutet av januari.

Ett tipz! Försök se MOWGLI live, då kommer ni få ta del av videoprojektioner i fint samspel med den fina musiken. Senast spelade de på Konst och Musikfestivalen “Wrong direction home” en bit utanför Tanumshede, samt på Jazzhusets klubb “Drakmysk” i Göteborg.

 

Gillar ni det här kanske ni också gillar lite annan minimalistisk, experimenterande, existentiell musik som även förmedlar en lekfullhet, t.ex.: Björk, Little dragon, The Knife och Lykke Li.

Soundcloud: https://soundcloud.com/mowgliinalaska

Facebook: https://www.facebook.com/mowgliinalaska

Kulturklubben Galej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s