Navelin – det svenska vemodet har äntrat musikscenen igen

2 Foto: Andy Hayball

Andy Colbert – gitarr

Fredd Jakobsen – trummor

Elin Johansson – sång

Martin Lajsic – gitarr

Rasmus Lindblom – bas

Navelin är bandet med rötter från både Göteborg och Dublin. Sprunget ur diverse olika konstellationer har de tillslut funnit varandra, och ljuv musik har uppstått.

Vid första anblick verkar musiken skir likt morgondimman över skogsbrynet, men vid närmare lyssning framträder desto fler dimensioner. Deras mångfasetterade musik utger en atmosfär som är mjuk som en kärleksfull beröring, tillika rivande likt vassa klor, vemodig som den svenska hösten, ljuv som en sommaräng och slutligen en självsäker attityd som ger sitt skimmer över alltsammans. När vi frågar bandet om det finns några influenser eller inspiration får vi svaret:

“Det är alltid svårt att prata om influenser. Dessutom är det inte säkert att influenser och inspiration är samma sak (…) De musikaliska influenserna spänner över ett ganska brett spann av alternativ pop (…) men när vi pratar om musiken slutar det oftast med att vi relaterar till helt andra inspirationskällor. Det kan handla om miljöer eller stämningar som vi har hittat eller känslor som vi vill komma åt, “den där typen av stad”, “en daggvåt skog”, “den där typen av morgon” eller kanske bara “en mer tysk vibe””.

Det är visserligen så att det finns många inspirationskällor och influensflöden som färgar Navelin men ingenting med deras musik förtäljer någonting av detta. De spelar sin egen väg.

Zsq4gtQ

Foto: Beatrice Törnros

Göteborgs musikscen är liten och det finns många band som spelar för spelandets skull, överallt och hela tiden men Navelin påpekar hur man som band inte får glömma bort varför man spelar. Publiken måste få suga lite på karamellen, det är roligare att vara eftertraktad och längtad efter, snarare än att synas överallt med en publik som tröttnat; då är man endast ett tomtebloss som brinner ut innan någon hunnit dansa runt granen.

Bandet skapar tillsammans atmosfärisk magi och Elins sångröst är som balsam för öronen. Likt en isbit inlindad i teddyfilt hör vi en intim röst med hoppfulla, mörka melodier och vi på Kulturklubben Galej tycker att det är ganska skönt att få vara sådär hoppfullt ledsen ibland. Det svenska vemodet har äntrat musikscenen igen och vi öppnar våra armar och låter Navelin spela oss igenom hösten.

Just nu finns det två singlar ute på Spotify, WIMP och iTunes etc. Resterande låtar till en EP är färdiginspelade och i skrivande stund väntar de på de sista mixerna. Så ladies and gentlemen; STAY TUNED (ni får suga ett liitet tag på karamellen.)

www.navelin.com

www.youtube.com/user/navelinmusic

www.facebook.com/navelinmusic

Om du gillar det här gillar du kanske: Joy Division, Kent, The Jesus and Mary Chain, The Cure, Moto Boy, Antony & The Johnsons, JJ, The Soundtrack Of Our Lives.

 

Kulturklubben Galej

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s