Underhållande debutbok uppmuntrar barn till filosofiska funderingar och kritiska tankesätt

_MG_8241

“Tänk om alla skulle göra så” är ett uttryck som alla har hört någongång i livet, främst under uppväxten och då som förklädd fras för att skapa ordning och reda i vad man får och inte får göra. Någonting i stil med; Tänk om alla skulle göra så. Alla kan inte göra så för då kraschar allting. Det är totalt omöjligt. Det fungerar inte så. Att plantera denna tanke i ett barns komplexa hjärna sker inte utan konsekvenser. Detta fenomen har filosofstudenten och nykläckta barnboksförfattaren Peter Toggeth Karlsson uppmärksammat i sin nya bok “Tänk om alla”.

I Januari fick Peter Toggeth Karlsson besked från Notis Förlag att de ville ge ut hans debutbok. Efter tre hektiska månader är den tryckt och ute på marknaden. Det Toggeth har skrivit är en innovativ barnbok som beaktar barns egensinniga förmåga att uppfatta världen.

Toggeth har ett antal konstnärliga projekt med filosofisk karaktär i bagaget. Bland annat anordnade han 2012 en utställning;“Issues of the modern man”, som bestod av tavlor och skulpturer gjorda av pärlplattor. Det var bland annat utifrån denna utställning som idén om en barnbok började växa fram. Utställningens huvudsakliga målgrupp var inte barn, men det tenderade att bli de som främst drogs till den enkla estetiken och själva mediet.

“Men för att utveckla så kom idén till första scenariot i boken (det med tuggummi) när jag läste om vad man brukar kalla Imperceptible harms and benefits. Exempelvis att en fiskare som fyllt sin fiskekvot ändå fiskar lite till, för det är bättre för denne och påverkar inte miljön nämnvärt. Men om alla tänker på samma sätt så blir det märkbara effekter.”

_MG_8253

Alla frågor som statueras i boken kan placeras i ett större sammanhang, i vilken tid, vilket problem och i vilket samhälle som helst.

Boken är riktad för barn mellan 3-6 år men är faktiskt en tankeställare för vem som helst. Everyman kan läsa denna bok och uppskatta dess originella sätt att ta sig an filosofiska tankeled som leder en vidare och vidare. Boken är i och med sitt interaktiva sätt att få tänka själv även ett utmärkt undervisningsmedel som stimulerar barns klipska, kreativa och skarpa hjärnor och sätter dem på högvarv. Det är skönt att se en bok som denna på marknaden. Som inte läxar upp eller moraliserar. Som Toggeth säger “…jag vet att det finns gott om bra barnböcker som jag har kvar att upptäcka. Det är bra att det idag finns några förlag som vågar utmana våra etablerade föreställningar.”

Detta är en bok som visar på hur en tanke kan plantera sig och bilda minst tusen olika scenarion i barns hjärnor. En bok som tar upp stora filosofiska frågor som sedan reduceras ner till det essentiella. Barn funderar nämligen mycket men på ett annorlunda sätt än vuxna. Istället för att använda frasen “Tänk om alla gjorde så” uppmuntrar den här boken på riktigt barns komplicerade tankeverksamhet och sätter deras sinnen på prov. Boken blir en bekräftelse å barnens vägnar, att de likt vuxna, likväl kan komma med filosofiska funderingar och frågvisa samtal utan att någon ser ner på dem.

På frågan om vad Toggeth  vill uppnå med boken svarar han följande:                                                         “Jag vill främja kritiskt tänkande. Jag tycker det är viktigt att vi lär barn att resonera, att tänka själva och att se sig själva som en del av ett större sammanhang. Det känns särskilt viktigt eftersom vi lever i en tid då vi har tillgång till enorma mängder information. På något sätt ska vi lära oss att navigera genom detta och där tror jag kritiskt tänkande är det bästa redskapet. Det finns gott om exempel där människor på ett väldigt okritiskt sätt väljer vad de vill tro på, för att sedan endast använda information för att bekräfta sin befintliga världsbild. Jag tror inte det är vägen till ett behagligt samhälle.”

Toggeth har i nuläget fem (snart sex) syskonbarn som han har bollat frågorna med under bokprocessen. Han beskriver vidare att en del i processen med boken är att man måste få lära sig tänka själv i unga år. “Jag tror att den bästa vägen till insikt är genom introspektion, att man får lov att ha sin egen tankeprocess. Därför vill jag inte att boken ska innehålla pekpinnar, tanken är att barnen själva ska få resonera fram vad de egentligen tycker.”

Boken omformulerar som sagt denna “tänk om alla”-fras. Drar den vidare in i vår tid, in i barns hjärnor och uppmuntrar till eget tänkande utan ett par bevakande ögon.

Toggeth vänder hela tiden på frågorna i boken, i dessa finns de med en positiv sida men även en sida som tar upp den underliggande och allvarligare tonen i den annars lättsamma boken.                                      “Tänk om alla alltid skrattade! Skulle då ingen vara ledsen? Kanske skulle man ha ständig kramp i käkarna. Aj, aj. Men om någon ändå är ledsen, hur ska man då veta vem som behöver en kram?”(Ur boken Tänk om alla, 2014).

Toggeth förklarar vidare att han vill att detta ska vara en bok som man kan ha med sig länge. Han var själv lite mer av ett TV-barn när han var liten; kollade serier som Turtles och Simpsons. Desto äldre man blir, desto mer av alla de underliggande och allvarligare nivåerna förstår man.                                                   ”Ju äldre jag blev, ju mer av de subtila tonerna snappade jag upp och jag förstod även mer av vad de refererade till. Så har jag också tänkt i arbetet med min bok. Jag vill att det ska vara en bok man kan ha med sig länge.”

Toggeth säger att han har fått mersmak på författarskapet och vi på Kulturklubben Galej hoppas innerligt att vi får se mer av hans egensinniga och innovativa barnboksförfattarskap någongång snart. Han är även på gång med att översätta boken till engelska och tyska så att fler kan få ta del av denna guldklimp. Det är en bok som alltid är aktuell och kommer växa med dig och dina tankar. Oavsett vilken ålder du har.

Peter porträtt small Peter Toggeth Karlsson 

Bok: http://www.bokus.com/bok/9789187679100/tank-om-alla/

E-bok: http://www.bokus.com/bok/9789187679179/tank-om-alla/


En liten peak på Toggeths utställning “Issues of a modern man”(2012): http://www.gallerigordon.se/tidigare/peterkarlsson.html

 

Kulturklubben Galej

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s